Spruitjes blijft voor mij een groente van welles nietes.
Het heeft nog altijd iets waar ik terughoudend en een beetje misselijk van word, waar ik niet meteen warm voor loop en waar ik me echt overheen moet zetten om het 's avonds op tafel te zetten en ik ben vast niet de enige. Spruitjes zijn niet de meest toegankelijke groente.
De aversie tegen spruitjes komt doordat ik als kind bij de lucht van spruitjes altijd een misselijke gevoel kreeg. Ik zie het hele plaatje van ooit zo weer voor me en ik ruik weer die spruitjes, ook al is het tientallen jaren geleden.
Ik wist al dat we spruitjes aten voordat ik ons huis binnenkwam. Op de trap in het flatgebouw rook je al die vieze allesoverheersende spruitjeslucht, waardoor alle buren konden 'meegenieten'. En dan aan tafel de donkergroene papperige spruitjes , te lang gekookt, geprakt met aardappelen, jus en een stukje draadjesvlees zoals we in onze familie stoofvlees noemden.
Maar hoe vies het ook rook, het motto van mijn moeder was dat je als kind alles moest leren eten. Dus at ik braaf mijn vijf of zes probeerspruitjes. En het heeft geholpen.
Tegenwoordig eet ik de kleine kooltjes vanwege de vitaminen en mineralen 's winters een aantal keer en daardoor ben ik spruitjes gaan waarderen.
Kort gestoomd en beetgaar is het goed te doen en zelfs smakelijk.
Een goede afzuigkap en kort koken beperkt de penetrante spruitjesgeur en dat helpt om wat vaker spruitjes op het menu te zetten. Scheutje melk in het kookwater tegen de geur is ook een idee, maar ik kies voor stomen, altijd precies goed beetgaar en weinig spruitjesgeur. Bovendien blijft de smaak, de kleur en vitaminen beter behouden dan bij koken.
Spruitjes zijn ideaal als je wilt afslanken. Ze leveren weinig calorieën en veel vezels. Daarnaast zitten ze vol met vitamine C en zijn ze rijk aan foliumzuur, calcium en koper. Echte gezondheidsbommetjes dus.
Ik probeer de spruitjes steeds met andere ingrediënten lekkerder en meer van nu te maken. Omdat ik geen vlees eet is het voor mij belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen uit andere producten te kunnen halen. Daarom hierbij spruitjes gecombineerd met cashewnoten, kwarteleitjes en champignons.
Omdat ik vind dat het voor je gezondheid belangrijk is om meer eiwitten en minder koolhydraten te eten, eet ik de spruitjes zonder aardappelen of rijst.
Afgelopen week heb ik een nieuw recept met spruitjes gemaakt. Mijn man at, in het kader van afslanken, vegetarisch en koolhydraatarm met mij mee. Hij was enthousiast over dit gerecht, aangezien hij geen fan van groenten is, laat staan van spruitjes, is dit behoorlijk bijzonder. Hij vond de spruitjes zelfs lekker! Klik hier voor het recept.
Door de herinnering aan de spruitjeslucht komt ook de geur en het verhaal van kabeljauw weer boven, maar daarover een volgende keer meer.
Geniet!
Jose