Bij veel diëten is het dagelijkse kost, calorieën tellen. Bij SanaSlank doen we dat niet maar vanaf blok 4, als je op gewicht wilt blijven, is het wel belangrijk om ook met calorieën rekening te houden. Een goede manier om dit te doen is etiketten bekijken van de producten in de supermarkt. Maar volgens Amerikaanse experts kan het dan best wel eens mis gaan. De ene calorie is de andere niet en ze zouden op de verkeerde manier worden berekend.
Calorieën worden keurig berekend aan de hand van grammen eiwitten (4 kcal per gram), koolhydraten (4 kcal per gram) en vetten (9 kcal per gram). Er wordt echter geen rekening gehouden met een eventuele bereiding en de voedingswaarde van een rauw of bereid product kan flink verschillen.
Daarnaast houdt het huidige systeem voor de berekening geen rekening met hoeveel energie ons lichaam verbruikt wanneer we voedsel verteren. Zo zijn granen of bonen makkelijker om te verteren als ze tot bloem worden vermalen. Sommige voedingsstoffen worden ook opgelost door mond- en darmbacteriën – en bovendien hebben verschillende voedingsstoffen andere eigenschappen die bepalen hoe lang ze over de spijsvertering doen.
Volgens de experts zijn deze bevindingen van groot belang om de obesitas-epidemie te kunnen bestrijden. Ze vinden het tellen van calorieën misleidend. Specialist David Ludwig: ‘Hoe het lichaam verschillende voedingsmiddelen verwerkt is belangrijk. De kwaliteit van de calorieën speelt een net zo belangrijke rol als de kwantiteit.’
Deze theorie wordt door SanaSlank Nederland ook al een beetje gebruikt door te adviseren om producten met een hoge glykemische index (GI) te laten staan. Een hoge GI betekent dat het lichaam dit product heel snel kan afbreken en opslaan. Hoe sneller dit gebeurt hoe minder goed het verzadigt en hoe sneller je weer nieuwe trek krijgt. Terwijl producten met hoge en lage GI beide hoog in koolhydraten zijn en dus ongeveer evenveel calorieën leveren.
Het blijkt dus maar weer, afslanken of op gewicht blijven is niet zo eenvoudig als vaak wordt gedacht.
Bron: Wel.nl