BMI staat voor Body Mass Index en is hetzelfde als de Quetelet Index. Het is een rekensommetje om de verhouding tussen gewicht en lengte van je lichaam te bepalen. Je berekent feitelijk het aantal kilogrammen, dat je per vierkante meter lichaam hebt.
Wat is het?
De BMI is oorspronkelijk bedoeld om statistieken over grote groepen mensen te krijgen. Het wordt nu vaak gebruikt om eventueel overgewicht bij een individu vast te stellen. Hier is het op zichzelf eigenlijk niet geschikt voor. Desondanks wordt het veel gebruikt, voornamelijk omdat het relatief makkelijk is om er een redelijk goed beeld uit te krijgen.
Voor wie geldt het?
De BMI geldt alleen voor volwassenen en dus niet voor kinderen. De BMI is overigens juist het meest betrouwbaar bij een grotere afwijking, zoals ernstig over- en ondergewicht. Een zeer gespierd iemand zal dan ook vaak met een BMI van overgewicht uit de bus komen rollen. Dit komt omdat spieren nou eenmaal veel wegen en de BMI daar geen rekening mee houdt.
De formule
De berekening is je gewicht in kilogrammen, gedeeld door het kwadraat van je lengte in meters. Zelfs met een rekenmachine kan dit een lastige berekening zijn, vandaar dat je ook je BMI gemakkelijk hier aan de rechterkant van de pagina kan berekenen.
Betekenis van je BMI
Uit de berekening komt een getal. Over het algemeen wordt een BMI tussen de 20 en 25 als gezond beschouwd. Bij een BMI onder de 18,5 spreken we van ondergewicht. Een BMI van meer dan 25 wordt als overgewicht beschouwd en bij een BMI van meer dan 30 heb je ernstig overgewicht of obesitas. Maar zoals eerder gezegd, kan dit vooral bij BMI's die net op de grens zitten nog wel eens niet kloppen.
Aanvullende methodes
Het is soms handig om daarom ook naar je vetpercentage en middelomtrek te kijken. Een goede meting van je vetpercentage is erg lastig en kan het beste door een arts of andere hulpverlener worden uitgevoerd.
Je tailleomtrek is echter erg gemakkelijk en goed om naast je BMI te gebruiken. Dit kun je zelf heel simpel met een meetlint bepalen en geeft goed weer hoeveel gevaarlijk buikvet je meedraagt. Meet hiervoor je omtrek twee centimeter boven je navel. Je mag hierbij uitademen. Bij vrouwen is het beter om een tailleomtrek van kleiner dan 80 cm te hebben. Mannen mogen een tailleomtrek van maximaal 94 cm hebben.