Eten is een bezigheid die we soms gedachteloos doen. Je eet daardoor snel te veel. Door bewust te eten voorkom je dat. Daarnaast helpt bewust eten je als je eet vanwege emoties. Eten is namelijk niet de oplossing voor je nare gevoel, het geeft slechts tijdelijk een blij gevoel maar daarna ben je vaak boos op jezelf, verdrietig en teleurgesteld. Door bewuster om te gaan met eten krijg je inzicht en dit zal je helpen om eetbuien te minimaliseren of zelfs te voorkomen.
Heb je honger?
Heb je echt honger, of graai je naar iets te eten omdat je je verveelt of uit gewoonte? Sta daar eens bij stil en eet alleen wanneer je echt honger hebt.
Dit klinkt makkelijk maar is heel lastig. Het helpt om het op te schrijven in een eetdagboekje. Wat wil je eten, waarom, en wat voel je eigenlijk?
Neem de tijd
Probeer wanneer dat lukt de tijd te nemen om te eten. Ga ervoor zitten. Probeer ook als je onderweg eet toch even wat rustiger aan te doen.
Schep niet te veel op
Wat je opschept gaat vaak ook op. Schep een kleine portie op. Je kunt altijd nog een keer opscheppen, maar vaak blijkt dat niet eens nodig te zijn.
Een kleiner bord
We kunnen onszelf makkelijk voor de gek houden. Door een kleiner bord te gebruiken, zul je automatisch minder opscheppen.
Eet rustig
Neem kleine hapjes en kauw goed. Wacht tot de ene hap op is voor je de volgende opschept. Door rustig te eten heb je eerder door wanneer je vol zit. Heb je er moeite mee om langzaam te eten, leg dan je bestek neer tussen twee happen of drink tussendoor slokjes water.
Maak er werk van
Als je aandacht hebt besteed aan het eten, is de kans groter dat je er bewust van geniet. Je hoeft niet perse uren in de keuken hebben gestaan. Je kunt er ook werk van maken door de tafel mooi te dekken of het eten op te dienen in schalen.
Wissel van hand
Eet eens met je andere hand. Dat is wennen en daardoor gaat het eten minder op automatische piloot. Een fijne truc voor als bewust en langzaam eten je lastig afgaat.
Neem jij de tijd om te eten?