Nadat eerder dit jaar al nieuwe richtlijnen gezonde voeding verschenen in Nederland, Amerika en Groot Brittannië, is nu België aan de beurt.
Natuurlijk zijn de richtlijnen in basis redelijk hetzelfde. Wel opvallend is dat de Hoge Gezondheidsraad (HGR) van België adviseert om toegevoegde suikers flink te beperken. De maximale hoeveelheid toegevoegde suikers zou 10 energieprocent mogen zijn*. Daarnaast blijft de maximale hoeveelheid verzadigd vet hetzelfde maar krijgen gezonde vetzuren, zoals omega 3, meer aandacht.
De HGR vindt de overmatige consumptie van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen en dranken verontrustend. Het kan overgewicht in de hand werken, maar ook ten koste gaan van de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. De HGR kiest voor een aanbeveling om “toegevoegde suikers” te beperken tot maximaal 10 energieprocent. Dit geldt dus niet voor vruchtensap, dat in Nederland wel actief wordt ontraden door het Voedingscentrum in Nederland. De HGR waarschuwt dat zogenoemd “gezonde” suikers, zoals honing, rietsuiker, kokossuiker en geconcentreerd fruitsap net zo ongezond zijn als gewone suiker. De raad beveelt aan om als bron van koolhydraten te kiezen voor volle granen (als bruinbrood, volkorenbrood, volkorenrijst en -pasta), peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit.
*10 energieprocent betekent dat van alle calorieën die je op een dag binnenkrijgt maximaal 10% uit toegevoegde suikers mag komen.
Bron: Nieuws voor diëtisten.