Aspartaam is nog steeds een van de meest besproken zoetstoffen. Meestal negatief in het nieuws. De Europese Voedsel en Veiligheidsautoriteit EFSA maakt vandaag bekend dat blootstelling aan deze zoetstof volkomen veilig is. Deze conclusie wordt getrokken op basis van een uitgebreide studie op basis van alle wetenschappelijke literatuur.
Volgens de voorzitter van de commissie die het risico van aspartaam onderzocht, Dr Alicja Mortensen, is de EFSA-evaluatie de meest uitgebreide die ooit naar aspartaam is gedaan.”‘Het is een stap vooruit voor het vertrouwen van de consument in het systeem van Europese voedselveiligheid en de regeling van additieven”, Aldus Mortensen.
ADI
De onderzoekers concluderen dat de huidige Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI), van 40mg/kg lichaamsgewicht, bescherming biedt voor de hele bevolking.
Voor personen met fenylketonurie geldt deze marge niet. Zij moeten namelijk fenylalanine, het afbraakproduct van aspartaam, volledig weren. Dit advies bestond altijd al.
Schadelijke effecten
Bij het onderzoek hebben ze vooral gekeken naar de eventuele beschadiging van genen en het ontstaan van kanker. Ze vonden geen verband. Er werd ook geen negatief effect gevonden op de hersenen, het zenuwstelsel, het gedrag en de cognitieve functie van zowel kinderen als ouderen. Bij de huidige ADI is er ook geen risico op schade voor de foetus.
Mening experts
De EFSA heeft ook de mening van het ‘publiek’ gevraagd. 200 externe experts hebben hun commentaar gegeven op de uitkomst. Dit had verder geen invloed op de uitkomst.
Aspartaam komt veel voor in light frisdranken. Ook sommige producten van SanaSlank zijn gezoet met aspartaam. Dat deze zoetstof veilig is hebben we al eerder gemeld. Nu is de stof dus ook weer door de EFSA goedgekeurd.