Gewicht verliezen, maar vooral op gewicht blijven is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je wilt afslanken dan zul je je eetpatroon moeten aanpassen. Met een tijdelijk dieet bereik je niet wat je uiteindelijk wilt. Je slankt weliswaar je overtollige kilo’s af, maar dit is niet blijvend. Na het dieet kom je net zo goed weer aan, wanneer je terug valt in je oude eetpatroon.
Als je wilt afslanken betekent dit helemaal niet dat je accuut alles moet laten staan, maar je moet verstandige keuzes gaan maken. De volgende 10 tips kunnen je helpen om je eetpatroon aan te passen:
1. Probeer 2 uur voor het slapen gaan zo min mogelijk te eten. Dit omdat je lichaam ’s avonds minder verteert en verbrand dan overdag. Bovendien verbrand je 's nachts het meeste vet.
2. Groente, groente en nog eens groente! Eet hier veel van, zowel rauw en gekookt als kort gebakken. Let op dat je de groente niet laat stuk koken want dan zijn alle vitamines eruit.
3. Eet veel volkorenproducten! Deze vezels zetten je lichaam aan tot verteren. Door de tarwe korrels wordt niet alleen het vezelgehalte van het brood verhoogt, maar door het taaie vlies rond de tarwekorrel wordt de glucoseomzetting ook nog eens verlaagd.
4. Kies vis voor vlees. Vis is enorm gezond en bevat veel minder calorieën dan (rood) vlees. In het algemeen wordt er aangeraden om twee keer in de week vis te eten. De vette vissoorten, zoals makreel, zalm of haring zijn wat calorierijker maar wel heel gezond.
5. Drink veel water! Tenminste 1 liter water per dag wordt echter aangeraden, maar meer mag natuurlijk altijd! Maak het niet te gek, 2 liter water op een dag is voldoende. Als je liters per dag binnen krijgt, weet je lichaam niet meer wat het daarmee aan moet en ga je alleen maar onnodig vaak naar het toilet.
6. Kijk naar de GI-waarde van het voedsel dat je eet. GI staat voor Glycemische Index. Voedsel met een hoge GI-waarde zoals donuts, popcorn, gebakken aardappelen, witbrood en wafels, worden sneller verteerd door het lichaam dan voedsel met een lage GI-waarde. Hierbij kan je denken aan noten, pitten, chocolade en volkorenbrood. Als je producten eet met een hoge GI-waarde, is de vertering sneller en heb je snel weer honger. Vaak leidt dit dan tot snoepen. Probeer daarom een beetje te richten op de voeding met een lage GI- waarde.
7. Vermijd zoveel mogelijk frisdrank. Kan je echt niet zonder? Ga dan over op de ligth-varianten, maar ook hier mag je niet te veel van nemen! Light producten bevatten misschien geen suikers, maar wel andere zoetstoffen die een zelfde effect hebben op je zoetbehoefte als normale frisdrank.
8. Heel belangrijk: Sla het ontbijt niet over! Uit onderzoek is gebleken dat mensen die goed ontbijten meer voedingsstoffen consumeren en minder zwaar zijn dan mensen die het ontbijt overslaan. Tijdens het ontbijt stijgt je bloedsuikerspiegel en krijg je halverwege de dag minder trek in snoep en andere tussendoortjes. Plus dat het je spijsvertering al vroeg op de dag op gang helpt, wat bevorderlijk is om af te vallen.
9. Fruit! Zorg dat je er hier dagelijks 2 stuks van binnen krijgt. Meer liever niet want fruit levert veel gezonde stoffen maar ook veel suikers.
10. Wil je resultaat met een duidelijk gekaderd dagmenu? Kies dan voor het eiwitdieet van SanaSlank! Klik hier voor meer informatie.