De meeste Nederlanders maken zich er schuldig aan: het eten van te veel zout. Dat zout slecht is voor je gezondheid weten we wel, maar nog steeds eet 85% veel meer dan de aanbevolen 6 gram zout per dag.
Teveel zout eten gaat vaak onbewust, slechts een klein deel komt uit de zoutpot die op tafel staat. De rest van het zout dat wij binnen krijgen komt uit bewerkte producten. Zout wordt gebruikt als smaakversterker en conserveermiddel.
Slecht voor je gezondheid
Als je teveel zout binnenkrijgt kan dit leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. Je hebt wel een beetje zout nodig om goed te kunnen functioneren maar we krijgen zoveel binnen dat je lichaam altijd wel voldoende heeft.
Gelukkig zijn er manieren om minder zout te eten.
- Zout is een smaakversterker, die je eten net even iets smaakvoller maakt. Maar wist je dat zure producten ook smaken versterken? Met een klein beetje azijn of citroen op je vlees, vis of in de saus kun je ook de smaak versterken zonder zout aan je eten toe te voegen.
- We weten allemaal dat in fastfood veel calorieën zitten, maar wist je ook dat er ontzettend veel zout in zit? Niet te vaak op het menu zetten dus.
- Voor je meteen de zoutbus er bij pakt, proef eerst je warme maaltijd. Meestal is deze al zout genoeg, maar wij zijn gewoon gewend om meteen zout te strooien.
- Chips en nootjes bevatten ook veel zout. Als je iets lekkers op tafel wilt zetten, pak dan rauwkost of ongezouten noten.
- Lees het etiket. Voordat je iets koopt in de winkel, kijk op het etiket wat er allemaal aan is toegevoegd. Bewuster kopen en eten dus.
Alle beetjes helpen, dus probeer rekening te houden met de bovenstaande tips. Bij SanaSlank vinden we gezondheid erg belangrijk. Daarom bevatten onze recepten altijd veel kruiden om daarmee smaak te geven aan een maaltijd. Op die manier willen we je leren dat je ook met minder zout heerlijk kunt eten. Kijk eens bij onze recepten en laat je inspireren!