Vitamine C is een van de meest bekende vitamines. Bijna
iedereen weet wel dat deze vitamine voornamelijk voor komt in groente en fruit. Vitamine C is een echte weerstand vitamine. Om te voorkomen dat je verkouden of ziek wordt is het belangrijk voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.
Je hebt vitamine C onder andere nodig voor de aanmaak van bindweefsel, dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. Vitamine C is ook erg belangrijk bij de aanmaak van collageen, het stofje in je huid wat voor stevigheid zorgt. Dit is erg belangrijk bij het voorkomen van rimpels. Het zorgt er ook voor dat ijzer goed wordt opgenomen en daarnaast is het een belangrijke antioxidant. Antioxidanten zijn in je lichaam erg belangrijk om vrije radicalen, schadelijke stoffen die ontstaan uit bijvoorbeeld stress, alcoholgebruik, chemicaliën op groente en fruit, luchtvervuiling of sigarettenrook, te vangen en uit je lichaam te verwijderen. Op die manier kan vitamine C helpen om de kans op gevaarlijke ziektes zoals kanker te verkleinen.
Vitamine C zit van nature in groente, fruit, vooral citrusfruit, bessen, aardbeien en kiwi’s en in aardappelen. Van alle soorten fruit bevat kiwi per 100 gram de meeste vitamine C. Vitamine C lost gemakkelijk op in water, het is daarom van belang om groente en aardappelen in weinig water en niet te lang te koken.