Afvallen is niet alleen een kwestie van anders eten en meer bewegen. Als het zo makkelijk was dan was er niemand meer te zwaar. Afvallen kent ook een psychologische kant. Als in het hoofd de knop niet omgaat is het afvallen gedoemd te mislukken. Ook om uiteindelijk op gewicht te blijven en ook tevreden te zijn met het behaalde resultaat hangt af van de psychologische omslag.
Uit onderzoek is gebleken dat anders denken veel invloed heeft op het afvallen. Dit is echter niet eenvoudig maar onderstaande tips kunnen daar wel bij helpen.
Gedrag gaat onbewust
Het meeste wat wij mensen doen gaat onbewust, we denken er niet bij na. En dat is maar goed ook want anders zouden de meest simpele dingen veel te veel tijd en energie kosten. Maar dit heeft ook weer een nadeel want het eten van bepaalde producten en hoeveelheden gaat ook bewust en is ook een gewoonte geworden. En een ingesleten gewoonte is heel moeilijk af te leren.
Het aanpassen van eetgewoontes kan lukken maar in tijden van stress, variërend van een moeilijke dag op het werk tot ruzie, ontslag of ernstigere dingen zoals ziekte of overlijden, steekt toch de oude gewoonte weer de kop op, de gewoonte van snoepen en snaaien. En dat maakt het erg lastig om het hele leven lang op gewicht te blijven. Want stress valt niet altijd te voorkomen.
Kijk naar je verstand
Oude gewoontes kunnen dus wel worden verbannen maar nooit volledig worden uitgewist. Om nu te voorkomen dat u weer terugvalt in het oude patroon is het belangrijk om goed stil te staan bij wat er gebeurt. In tijdens van stress gaat u snoepen en snaaien. Dit lijkt even te helpen maar al snel komt het stressgevoel weer terug en u gaat opnieuw snoepen. Dit helpt weer even maar u valt weer terug. En zo gaat het door en door. Helpt dit snoepen en snaaien dus echt om de stress te verhelpen? Nee!
Tip: Probeer in het vervolg als er sprake is van een stresssituatie niet direct uw gevoel te volgen en die rol koekjes open te trekken maar ga even rationeel nadenken. Is er echt iets ergs aan de hand? Is de situatie waarin ik me nu bevind levensbedreigend? Verander ik de situatie door te eten? Wordt ik er gelukkiger van als ik nu zoveel ga eten? Hoe voel ik me achteraf als ik nu ga eten?
Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord op de meeste vragen, zeker de laatste drie, nee. Door hier bewust van te worden is het al een stuk makkelijker om niet te snoepen.
Sleutel tot succes
Rationeel denken is in bijna alle gevallen de sleutel tot succes. Niet meer laten leiden door het gevoel maar even goed logisch nadenken en stil staan bij wat u van plan bent te gaan doen.
Het kan heel goed helpen om een dagboek bij te houden waarin u alle situaties en reacties opschrijft. Zo vormt u een beeld van uw gewoontes en dan kunt u hier aan werken. Als er zich weer een zelfde situatie voordoet weet u nu beter wat te doen.
Verander gedachtes
Het blijkt dat ook gedachtes vaak niet helemaal kloppen met de werkelijkheid. Door bewuster en wat langer na te denken voor u gaat handelen kunt u al veel succes boeken. Denk bijvoorbeeld aan een hele bekende gedachte ‘ik heb nu toch al gezondigd dus de dag is toch al verpest. Nu kan ik de hele dag wel lekkere dingen gaan eten’. Het is natuurlijk onzin dat de hele dag verpest is als u één ongezond ding heeft genomen. U zou er juist voor moeten zorgen dat u de rest van de dag super gezond eet om te compenseren. Want wat zal erger zijn voor uw gewicht? Dat ene gebakje of dat gebakje en chips en snacks en chocolade en frisdrank en een pizza?
Ander voorbeeld, ‘ik moet echt afvallen, ik zie er niet uit en mensen zullen dat ook wel van me denken’. Het gaat er niet om wat anderen van u denken. U moet afvallen omdat u dit zelf wilt en niet voor anderen, dan houdt u het namelijk nooit vol. Ook afvallen vanwege het schoonheidsideaal is geen goede reden, u zou moeten afvallen omdat dat beter is voor uw gezondheid en omdat u zich fit en energiek wilt voelen.
Gedachtes veranderen is lastig maar wel noodzakelijk als u blijvend wilt afvallen. Wees dus bij elke gedachte realistisch en denk goed na of het wel klopt en de waarheid is.