Bekende tv-kok Julius Jaspers heeft het niet zo op diëten. Volgens hem moeten mensen gewoon minder opscheppen. Dan blijf je het beste in balans.
Dit zei hij bij de opening van de tentoonstelling Eten in de oorlogstijd. In deze tentoonstelling is te zien hoe mensen met weinig ingrediënten toch probeerden een aantrekkelijke maaltijd op tafel te zetten.
Ook kok Pierre Wind werkt er aan mee, hij moest voor de tentoonstelling een gerecht maken met slechts 5 ingredienten. Lastig! Maar hij geeft wel aan dat de hoge smaak die we tegenwoordig verwachten is aangeleerd.
Beide tv-koks erkennen dat mensen in de tijd van de oorlog gezonder aten. Ze aten vooral minder. We hebben het nu eigenlijk te goed. Mensen zouden meer voor vers moeten kiezen, minder moeten opscheppen en daarnaast goed moeten variëren. Ook kun je suiker en zout makkelijk laten staan, met slechts twee weken ben je hieraan gewend. Het is maar net of je het ook wilt.
Helaas werkt deze methode bij Jaspers zelf nog niet erg goed, hij noemt zichzelf ook wel ‘mateloos’. Maar de theorie van Jaspers en Wind zijn wel juist, als iedereen deze ‘regels’ zou opvolgen zouden we allemaal een stuk gezonder zijn.
Kun jij wat hulp gebruiken bij het aanleren van een gezonder eetpatroon? Schakel de hulp in van een SanaSlank dieetcoach. Klik hier.
Bron: Nu.nl