Herken je dat, als je een zak chips open hebt gemaakt dat deze leeg MOET? Of dat we geen dag zonder chocolade kunnen? Hoe dit nu komt is onderzocht door een arts van de Icahn School of Medicin. Sommige voedingsmiddelen leiden namelijk tot een soort verslavingsgedrag.
Het onderzoek liep 15 jaar en er deden 504 mensen aan mee. Ze moesten aangeven welke voedingsmiddelen voor hen mentaal en fysiek problemen opleverden. Daarnaast moesten ze reageren op stellingen zoals : ‘Ik eet tot het punt waarop ik me fysiek ziek voel’ of ‘Ik voel me een groot deel van de dag suf en vermoeid door te veel te eten’. Aan de hand hiervan werd een overzicht gemaakt van de meest verslavende en minst verslavende producten.
Top 5 meest verslavende etenswaren:
- Pizza
- Chocolade
- Chips
- Koekjes
- Roomijs
Top 5 minst verslavende etenswaren:
- Komkommer
- Wortels
- Bonen
- Appel
- Bruine rijst
Vetten en suikers zijn verslavend
Opvallend is dat de voedingsmiddelen waar we het snelst verslaafd aan raken de meeste conserveringsmiddelen bevatten en bomvol vetten en suikers zitten. Niet zo gek, als we bedenken dat suiker ons hongergevoel verstoort, waardoor we automatisch meer eten. Of vetten ook per definitie verslavend zijn, is niet bekend.
Geen officiële verslaving
Hoewel een eetverslaving niet wordt erkend als een officiële verslaving, kan het wel degelijk gezondheidsklachten met zich meebrengen. Zo zegt Avena, die 15 jaar lang onderzoek heeft gedaan naar deze vorm van verslaving, dat haar onderzoek het eerste klinische onderzoek is waarbij de link wordt gelegd tussen hoe mensen bepaalde etenswaren eten en in welke mate.
De beste manier om hiermee om te gaan is eigenlijk heel simpel maar tegelijkertijd ook moeilijk. Het product wat voor jou verslavend werkt moet je nooit meer willen eten. Want in de praktijk blijkt dat helemaal nooit meer je verslavende voedingsmiddel eten beter werkt dan af en toe nog een beetje. Daarmee houd je de verslaving in stand. Vergelijk het maar met een roker, die kan ook niet af en toe een beetje roken. Zo is het met eten/overgewicht/afslanken ook.
Kun je hier wat tips bij gebruiken? Vraag de SanaSlank dieetcoach om advies. Klik hier.
Bron: Telegraaf.nl