Ondanks een goede voorbereiding kan het voorkomen dat iemand die intensief sport allerlei klachten krijgt. Lichte spierpijn bijvoorbeeld en vermoeidheid. Dit zijn vaak waarschuwingssignalen van een dreigende overbelasting. Als de klachten steeds terugkomen, is het goed u door uw huisarts te laten onderzoeken.
Spierpijn
Wie na een lange periode van inactiviteit intensief gaat bewegen kan spierpijn krijgen. Om dit te voorkomen is er maar één advies: bouw de zwaarte van uw training langzaam op. Forceren is nergens goed voor.
Vermoeidheid
Vooral beginnende sporters kunnen hier last van krijgen. Meestal gaat deze vermoeidheid snel weer over. Als dat niet zo is, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Bij een snelle opbouw forceert u uw bewegingsstelsels, met als gevolg een grote kans op klachten en blessures.
Sportkeuring
In Nederland wordt de laatste jaren niet meer automatisch aan algemene sportkeuring gedaan. Voor recreatieve sporters is dat ook niet noodzakelijk. Twijfelt u, en wilt u voor de zekerheid toch een keuring ondergaan, bespreek dit dan met uw huisarts.
Sportblessures
Sportblessures komen helaas maar al te vaak voor. Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. We noemen er een paar:
* onvoldoende warming up en cooling down
* te hard van stapel lopen (en slechte voorbereiding)
* te weinig rust nemen
* verkeerd schoeisel of apparatuur
* slechte techniek bij krachttraining
Bouw uw activiteiten geleidelijk op en zorg voor goed materiaal. Laat u zich bij twijfel over de juistheid van uw trainingsschema begeleiden door een deskundige.
Spierpijn
Spierpijn treedt over het algemeen 24 – 48 uur na een zware training op. De pijn wordt veroorzaakt door microscopisch kleine letseltjes in het spierweefsel of het bindweefsel. Dit uit zich door een gevoeligheid bij aanraking en beweging van het bewuste lichaamsdeel. Spierpijn doet zich meestal in een groot gebied voor. Het is onschuldig en geneest vanzelf.
Spierverrekking
Een spierverrekking is een acute overbelasting. De blessure is acuut en zwaarder dan bij spierpijn. Hiervan is sprake als er zoveel scheurtjes in het weefsel zijn dat de beweging niet meer met voldoende kracht en snelheid kan worden uitgevoerd. Verrekkingen zijn vaak plaatselijk. De pijn die erbij hoort is op het moment van ontstaan even scherp.
Acute band- of spierscheur (rutuur)
Verlies van kracht en/of een plotseling verlammende pijn bij een bepaalde beweging zijn de kenmerken van een acute scheur. Een acute blessure verhindert het maken van bepaalde bewegingen gedurende 24 – 48 uur. Een bezoek aan de huisarts is aan te raden.
Chronische band- of spierscheurklachten
Als de klachten langer dan drie maanden aanhouden dan spreken we van een chronische klachten.