sluiten x
bewaar login informatie
Wachtwoord vergeten?
REGISTRERENINLOGGEN
SanaSlankOver SanaSlankDieetcoachWebshopNieuwsEiwitdieetNewINShape

70% van de producten in de supermarkt is sterk bewerkt en dus ongezond!

Nieuws > Nieuws/tips: Gezonde voeding

vrijdag 29 september 2017

De gezonde keuze maken in de supermarkt is best lastig. Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat maar liefst 70% van de producten in de supermarkt sterk bewerkt is. Denk dan aan voedingsmiddelen zoals snacks, fastfood en frisdrank. Dit soort producten bevatten veel suikers, vet en zout en weinig vitamines, mineralen en vezels.  Slechts 16% van de producten is vers en onbewerkt.

 

In het onderzoek zijn 651 voedingsmiddelen, afkomstig van de 3 grootste supermarkten in Nederland (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) ingedeeld naar de mate van bewerking. Hierbij is gebruik gemaakt van de 4 categorieën van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte systematiek: 

 

 • vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel, zoals verse groente, fruit, eieren en melk
 • bewerkte ingrediënten, zoals olie en zout
 • bewerkt voedsel als kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis en ham
 • sterk bewerkt voedsel als chips, hamburgers, ontbijtgranen, soep, kant- en klare maaltijden, frisdrank en toetjes
 •  

  De Wereldgezondheidsorganisatie, het voedingscentrum en vele wetenschappers waarschuwen de laatste tijd voor de overdaad aan sterk bewerkte voedingsmiddelen. Deze producten zijn extreem smakelijk gemaakt en daardoor verslavend lekker. Ze hebben echter maar beperkte voedingswaarde (vitaminen en mineralen) en leveren veel calorieën. Ze spelen daarom een grote rol in de ontwikkeling van overgewicht en allerlei gerelateerde ziekten.

   

  Het is echt niet nodig om alle bewerkte voedingsmiddelen te mijden maar teveel hiervan eten is ongezond. Kies daarom vaker voor ver sen onbewerkt en bewaar sterk bewerkte producten voor uitzonderingsgelegenheden.

   

  Bron: Nieuws voor diëtisten.


  Lees meer over