sluiten x
bewaar login informatie
Wachtwoord vergeten?
REGISTRERENINLOGGEN
SanaSlankOver SanaSlankDieetcoachWebshopNieuwsEiwitdieetNewINShape

Plassen, hoe veel keer per dag is normaal?

Nieuws > Nieuws/tips: Afslanken & menselijk lichaam

woensdag 4 oktober 2017

Als je het eiwitdieet volgt adviseren we je om veel water te drinken. Minimaal 1,5e liter per dag. Grote kans dat je dan meer gaat plassen en misschien wel het gevoel hebt dat je continu op het toilet zit. Maar hoe vaak plassen op een dag is nou normaal?

 

Tussen het aantal keren dat je moet plassen op een dag zit veel verschil. De een moet elk uur en de ander vraagt zich aan het einde van de dag af of ze überhaupt naar de wc zijn geweest.

 

Hoeveel per dag

In je blaas past ongeveer een halve liter urine. Zodra er 150-200 ml in je blaas zit krijg je voor het eerst aandrang om naar de wc te gaan.

Hoe vaak je uiteindelijk moet plassen hangt af van hoeveel je drinkt en hoeveel vocht je kwijtraakt via transpiratie of eventueel via diarree of overgeven. Drink je weinig dan plas je minder en drink je veel dan plas je ook meer.

 

8 keer per dag

Als je 1,5-2 liter per dag drinkt plas je ongeveer 5-8 keer per dag. Plas je meer dan komt dit meestal omdat je meer vocht binnenkrijgt.  Al kan het ook komen door een blaasontsteking, zwangerschap, diabetes of vocht afdrijvende medicatie. Plas je minder dan kan dit komen doordat je te weinig drinkt of door een nierprobleem.

 

Heb je het gevoel dat je te weinig of juist teveel plast? Houdt dan eens een dagboekje bij met hoeveel je drinkt en hoe vaak je naar het toilet gaat om te plassen. Meestal plassen we namelijk meer of juist minder dan we denken. Maak je je nog steeds zorgen? Neem dan eens contact op met de huisarts.

 

Ketose

Als je het eiwitdieet volgt moet je veel water drinken om alle afvalstoffen die vrijkomen bij het afvallen af te voeren. Doe je dit niet dan kan dit zich gaan ophopen waardoor je minder goed afvalt.

Via je urine kun je ook ontdekken of je in ketose bent (het proces van vetverbranding). Je urine heeft dan een acetongeur.

 

Bron: Gezondheidsnet.nl


Lees meer over