Het grootste probleem van overgewicht is dat we meer calorieën binnenkrijgen dan we nodig hebben per dag. Als je wilt afslanken is het dus van belang om minder calorieën binnen te krijgen maar dit is lang niet altijd eenvoudig. Zeker niet omdat ons huidige eetpatroon vol zit met verborgen calorieën zoals in frisdrank. Ongemerkt krijg je veel meer binnen dan je denkt.
Het Amerikaanse bedrijf General Electric werkt aan een oplossing: een magnetron die het aantal calorieën in je maaltijd kan meten. De techniek werkt op basis van straling. Er gaan microgolven door je eten die de hoeveelheid vet en water meten. Wanneer dit bekend is kan de hoeveelheid suikers, vezels en eiwitten in een maaltijd worden bepaald door vet en water van het totaal gewicht af te trekken.
Volgens de wetenschappers is hun meting bijna net zo nauwkeurig als methoden waarbij eten wordt verbrand, de huidige manier om het aantal calorieën van porties eten en drinken accuraat te meten. Het apparaat van General Electric zat tijdens tests tussen de 5 en 10 procent naast zulke metingen.
Momenteel werkt de techniek alleen nog bij vloeistoffen en gepureerd voedsel, uiteindelijk moet het caloriegehalte van alle soorten voedsel nauwkeurig gemeten kunnen worden.
De wetenschappers denken dat de techniek in verschillende soorten keukengerei gebouwd kan worden, maar door het gebruik van microgolven is de magnetron het meest voor de hand liggend.