Een dieet met veel eiwit en producten met een lage glykemische index (GI) is effectief in de bestrijding en preventie van overgewicht.
Dat is de conclusie van een groot dieetonderzoek waaraan acht Europese landen hebben meegewerkt onder leiding van Thomas Meinert Larsen en professor Arne Astrup.
Het onderzoek
Voor de studie volgden obese volwassenen gedurende twee maanden een dieet van 800 kilocalorieën per dag. Hiermee vielen ze gemiddeld 11 kilogram af. Vervolgens kregen ze, gerandomiseerd, één van de volgende vijf diëten: laag eiwit en lage GI, laag eiwit en hoge GI, hoog eiwit en lage GI, hoog eiwit en hoge GI of een gezond controledieet.
Jojo-effect
De combinatie van een dieet met veel eiwit en een lage GI bleek het meest succesvol. De gewichtstoename in de zes maanden na het crashdieet was bij deze groep het kleinst.
Kinderen
De diëten zijn ook getest bij kinderen. Zij hebben niet vooraf een crashdieet van 800 kilocalorieën per dag gevolgd. In de groep kinderen die het dieet met veel eiwit en een lage GI volgden, daalde het percentage kinderen met overgewicht van 46 naar 39 procent in zes maanden.
Ontoereikend?
De huidige voedingsrichtlijnen zouden volgens de onderzoekers niet toereikend zijn voor de bestrijding en preventie van overgewicht. Toch verschillen deze niet heel sterk van het dieet met veel eiwit en een lage GI. Het Voedingscentrum adviseert mensen met overgewicht gevarieerd te eten, weinig vet, suiker en alcohol te nemen en veel voedingsvezels.