De consument wil wel, maar het gedrag blijft achter
Voedselverspilling, verreweg de meeste Nederlanders willen wel minder verspillen, maar dit vinden ze in de praktijk nog erg lastig. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder consumenten. De simpele middelen die kunnen helpen zoals het maken van een boodschappenlijstje en thuis de voorraad checken wordt nog te weinig gebruikt. Ook door te veel te kopen en de restjes niet meer te gebruiken, gooien Nederlanders onnodig vaak iets weg. Gelukkig geeft 80% van de consumenten zelf al aan iets te doen om voedselverspilling te voorkomen.
Specialist, Corné Van Dooren, van het voedingscentrum verteld dat er in vergelijking met 2011 een positieve ontwikkeling in Nederland is. Er wordt nu minder vaak voedsel direct weggegooid na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Zij ruiken er aan en bekijken het product en besluiten dan wat ze er mee doen. Voor producten die een THT-datum hebben is dit de beste manier om ze te beoordelen of het nog goed is.
Uit het onderzoek van bureau GfK onder ruim 2000 Nederlanders, blijkt dat er nog veel stappen gezet kunnen worden op het gebied van voedselverspilling. Veel consumenten zien het gebruiken van een boodschappenlijstje of eerst de voorraad thuis checken niet als een manier om zelf thuis verspilling te voorkomen. Dit is een beetje tegenstrijdig met de resultaten uit een eerder onderzoek naar voedselverspilling. Hier geven consumenten aan wel degelijk gebruik te maken van een boodschappenlijstje (57%) en alleen te kopen wat hij nodig heeft.
De grootste oorzaak van voedselverspilling is het weggooien van voeding na het koken. Ruim 1 op de 4 mensen geeft dit aan als belangrijkste reden bij verspilling. De helft van de onderzochten consumenten geeft aan de rijst of macaroni van te voren af te wegen voor hij gaat koken. Op deze manier ben je bewust bezig met de benodigde hoeveelheid. Voor het afwegen gebruiken zij bijvoorbeeld een weegschaal, een kopje, een maatbeker of ze gebruiken de streepjes op de verpakking. Tegelijkertijd geeft de andere helft van de Nederlanders (44%) aan op gevoel te koken of zelfs zonder meer het hele pak in de pan te gooien(13%). Dit bleek vooral bij jongeren onder de 30 jaar, zij koken vaker op gevoel dan andere leeftijdsgroepen. Hier kan nog veel aan gedaan worden! Want als je op gevoel kookt blijkt het in de praktijk vaak te veel.
Een boodschappenlijstje meenemen en afgepast koken heeft nog een voordeel, namelijk dat je geen ongezonde dingen in huis haalt en je daarnaast niet meer kunt eten dan goed voor je is. Dit helpt in je om op gewicht te blijven!