Als de zon schijnt krijg ik altijd zo'n vakantiegevoel.
De wereld ziet er vrolijker uit, de kleuren zijn helderder en de bloemen in de tuin ruiken heerlijk. Ik wil dan naar buiten, gezellig eten in de buitenlucht aan de grote buitentafel.
Ik heb zin in iets fris, iets lichts, iets zomers. Vooral geen zware gerechten.
In zuidelijke landen zijn ze erg goed in 'licht eten', maar daar is het dan ook heel vaak mooi weer en schijnt de zon veelvuldig. Neem bijvoorbeeld de Spaanse Costa del Sol, daar eet men meestal buiten, men luncht heel uitgebreid, maar wel met lichte en pure gerechten. Sardientjes aan een stokje bijvoorbeeld, geroosterd boven het houtskoolvuur, met daarbij een eenvoudige groene salade of iets dat chiquer klinkt maar het niet is: Ensalada de la Casa Viborilla', dan zit er oa. tomaten, komkommer, maïs, een krabstick, een half ei en wat tonijn uit blik bij. Of venusmosseltjes en paprikasalade.
Als ik daar aan de zee met mijn echtgenoot geniet van een lichte veelzijdige lunch, dan bestel ik steevast de 'Ensalada de pimientos'. Deze mooie rode paprikasalade is een van mijn favorieten.
Afgelopen zondag was het zomaar opeens mooi weer hier in Nederland. Dus toen ik de vier heerlijke rode paprika's in de groentenla van mijn koelkast zag liggen moest ik meteen aan Spanje denken en kreeg ik opeens heel veel zin in paprikasalade.
Het Spaanse gerecht probeerde ik daarom te evenaren, zonder recept, want het leek me erg eenvoudig en dat was het ook. De paprikasalade bleek een schot in de roos. Heerlijk fris en helemaal geschikt voor het ultieme Spanje gevoel.
Ik ben ervan overtuigd dat er dit jaar nog meer zomerse dagen komen, want het zal op een dag vast nog mooi weer worden. Mocht je op een van die dagen dan ook zo'n zin krijgen in een licht gerecht dan is de paprikasalade beslist een aanrader. Lekker als bijgerecht bijvoorbeeld bij een visje op de barbecue. Maar ook zonder mooi weer kun je dit bijgerecht aan de keukentafel serveren. Haal je meteen een beetje Spaanse zon in huis.
Weetje
Paprika's zitten boordevol vitamine C, dat maakt onderstaand gerecht super gezond! Paprika is de vruchtgroente met het hoogste gehalte aan vitamine C. Per 100 gram bevat de paprika tot meer dan drie keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Zelfs in groene paprika (in feite een onrijpe vrucht) zit al bijna anderhalf keer zo veel vitamine C als in sinaasappel. In de rijpe kleuren rode, gele en oranje paprika zit per 100 gram ruim drie keer zoveel vitamine C als in sinaasappel. De oranje paprika is met gemiddeld 180 mg per 100 gram vruchtvlees de sterkste vitamineknaller. Vitamine C is vooral belangrijk als bescherming tegen infecties.
Vitamineknaller
Naast vitamine C bevatten paprika's ook nog vitamine A, B1 en B2. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid en gaat nachtblindheid tegen. Vitamine B1 ondersteunt de hersenfuncties, energieproductie, opname van proteïne en de spijsvertering. Vitamine B2 is onder meer belangrijk voor het repareren en versterken van huid, haar, nagels en ogen.
Mineralen
De voornaamste mineralen in paprika zijn calcium, ijzer en sodium. Calcium is goed voor de botten, maar helpt ook tegen spierpijn. IJzer is belangrijk voor het vervoer van zuurstof door het lichaam. Sodium is goed voor de vochtbalans in het lichaam.
Daarnaast heeft de zoete puntpaprika een exceptioneel hoog foliumzuurgehalte, namelijk 90 microgram per 100 gram. Foliumzuur is belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of dit willen worden.